Waarom buikpijn?

pijn ergens in de buik komt vrij veel voor en kan enorm variëren in hevigheid, duur en plaats. Het kan wijzen op iets onbelangrijks, maar kan ook een symptoom zijn van een ernstige aandoening. Een lichte buikpijn kan worden veroorzaakt door indigestie na een heel uitgebreid maal, als de maag wordt gerekt, of door obstipatie. In het laatste geval verdwijnt de pijn als de darmen worden geleegd. Als de pijn aanhoudt en zeer hevig is, moet een arts worden geraadpleegd. Er bestaan verschillende typen pijn; oorzaken en symptomen worden vaak aangeduid naar de plaats waar de pijn wordt gevoeld.

Waarom Pijn boven in de buik?
Pijn in het bovenste deel van de buik, boven de navel (tot nog hoger in de borst), kan worden veroorzaakt door een aandoening in het bovendeel van het maagdarmkanaal, zoals een galsteen, die krampen tot gevolg heeft. Ook een zweer in de twaalfvingerige darm of de maag kan de boosdoener zijn. Andere oorzaken kunnen zijn een aantasting van het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm, door een teveel aan maagzuur of zwak slijmvlies, of een middenrifsbreuk. In het laatste geval is de klep tussen de slokdarm en de maag verzwakt, zodat er maagzuur kan teruglopen. Hierdoor raakt de slokdarm geïrriteerd en ontstaat pijn achter het borstbeen (zuurbranden).

Waarom Pijn in het midden van de buik?
Pijn rondom de navel komt vooral vaak voor bij kinderen. Dat komt meestal door obstipatie. De pijn kan echter ook verband houden met een ontsteking op grote afstand van de buik, zoals een oor of amandelontsteking. Pijn in het middengedeelte van de buik kan bovendien voorkomen als gevolg van een dunne-darmaandoening en treedt op bij een blindedarmontsteking. Dit laatste is eigenlijk niet een ontsteking van de blindedarm zelf, maar van het kleine wormvormige aanhangsel van de blindedarm, de appendix vermiformis. Een kind of een volwassene met een blindedarmontsteking ziet er bleek uit en voelt zich niet goed. Na verloop van tijd verplaatst de pijn zich gewoonlijk naar rechts en wordt heviger.

Soms hebben kinderen om de paar weken buikpijn zonder aanwijsbare oorzaak. Merkwaardig genoeg lijden de ouders van deze kinderen of andere familieleden vaak aan migraine, zodat de klacht de naam ‘buikmigraine’ heeft gekregen. De oorzaak hiervan is duister en in de meeste gevallen groeien de kinderen er als puber vanzelf overheen. Soms blijven dergelijke kinderen echter ook als volwassene buikmigraine houden of krijgen ze later last van migraine.

Heel soms raakt een deel van de darm in zichzelf verstrengeld een darmkronkel of volvulus of schuiven darmdelen in elkaar, zoals een naar binnen geduwde vinger van een handschoen een zogenoemde invaginatie. Zowel een darmkronkel als een invaginatie kan de darmen afsluiten en daardoor hevige pijn veroorzaken. Een operatie is noodzakelijk om het defect te herstellen.

Waarom Pijn in de onderbuik?
Pijn onder de navel heeft vaak iets te maken met de dikke darm en wordt in verreweg de meeste gevallen veroorzaakt door een kwaal die bekend staat als een spastische dikke darm (’spastisch colon’). De kern van het probleem is verkeerde voeding, zoals voedsel dat te fijn is verwerkt en te weinig vezels bevat. Bij dit type dieet laat het voedsel dat is verteerd en hoger in de ingewanden is geabsorbeerd, te weinig resten over, zodat de dikke darm niet goed kan functioneren. De spieren van de dikke darm trekken zich dan krampachtig samen en veroorzaken tamelijk hevige krampen. Na verloop van vele jaren kan de dikke darm misvormd raken door de krampachtige beweging, die een drukvergroting veroorzaakt. Hierdoor ontstaan vaak ballonvormige uitstulpingen, divertikels (diverticulose), die nog meer problemen kunnen geven. In ernstigere gevallen kunnen er gezwellen ontstaan in de dikke darm, vooral bij oude mensen. Deze gezwellen veroorzaken pijn in de onderbuik, die dikwijls gepaard gaat met bloed in de ontlasting als waarschuwingssignaal. Daarom moeten bloedingen vanuit het rectum serieus worden genomen en is het raadzaam medische hulp in te roepen.

Menstruatiepijnen hangen samen met de menstruatiecyclus en manifesteren zich onder in de buik en ook in de rug. In dit gebied kunnen veel andere klachten pijn veroorzaken, die alle te maken hebben met problemen in de geslachtsorganen van de vrouw, zoals pijn door een cyste in de eierstokken, eileiderontsteking (salpingitis) of zelfs een buitenbaarmoederlijke zwangerschap in de eileider.

Pijn in de zij of de lendenen hangt meestal samen met de nieren en is heel hevig als een steen het wegvloeien van de urine belemmert (krampachtige pijn in de nieren die in golven komt). Nierbekkenontsteking (pyelitis) kan ook verantwoordelijk zijn voor dit soort pijn.

Waarom Hevige buikpijn?
Met de term ‘acute buik’ wordt bedoeld dat er een acute buikaandoening optreedt. De patiënt krijgt een plotseling beginnende, ernstige buikpijn die niet wegtrekt. In de meeste gevallen is er iets ernstigs aan de hand. De buikpijn is zo hevig, dat de patiënt niet kan slapen of zelfs niet kan rondlopen. Vaak gaat dit gepaard met braken en een algehele slechte toestand en bleekheid van de patiënt. Het is raadzaam snel een arts te raadplegen, die na een onderzoek in twijfelgevallen röntgenfoto’s zal laten maken in het ziekenhuis om een diagnose te kunnen stellen. De meest voorkomende oorzaken van acute, hevige buikpijn zijn acute blindedarmontsteking, een ontstoken galblaas, darmafsluiting of een geperforeerde maagzweer. In de meeste gevallen is een spoedoperatie noodzakelijk om de aandoening op te heffen. Na zo’n operatie duurt het meestal een paar dagen voordat de ingewanden weer normaal functioneren.

2 reacties op “Waarom buikpijn?
 1. jm donders schreef:

  ik heb al jaren last van hevige steken en druk in mijn onderbuik ik moet dan braken kan niet eten misselijk ik en dat duurt dan n week oftwee weken maar ik zit in de overgang en sindsdien heb ik dat net of dat mijn hormonen dan opspelen ik ben al overal geweest hiervoor maar ze sturen mij van het hoekje naar het kastje maar ik ben er zo moe en nerveus van zodat ik het niet meer zie zitten mischien kunnen jullie mij een goed advies geven b v d.

 2. Cindy schreef:

  Beste heer/mevrouw Donders,

  Deze site dient puur ter informatie. Voor een professioneel advies adviseren wij u toch om bij uw huisarts langs te gaan.

  Met vriendelijke groet,
  Cindy

Geef een reactie