Pijn in Onderbuik en Onderrug

Pijn in onderbuik en onderrug kun je op verschillende manieren krijgen. Afhankelijk van je kwaal kun je de pijn alleen in een bepaald deel van je buik voelen. Bijvoorbeeld alleen in het midden of aan de rechterkant. Ook kan je hele buik zeer doen. Soms kan je zelfs pijn in onderbuik en onderrug hebben. Dat hoeft gelukkig niet meteen te betekenen dat het ernstig is.

Voor veel vrouwen komt pijn in onderbuik en onderrug namelijk maandelijks terug. Voor, tijdens of na de menstruatie kunnen ze op die plekken last krijgen van steken en krampen. Een warme kruik en pijnstillers kunnen verlichting geven. Blijft de pijn te hevig dan is het raadzaam om een arts in te schakelen.

Wanneer je buikpijn krijgt en een opgeblazen gevoel hebt, dan lijd je mogelijk aan het prikkelbare darm syndroom (PDS). Een van de symptomen hiervan kan ook een pijnlijke rug zijn. Om van de klachten af te komen of om ze te verlichten moet je vaak je voedinggewoontes flink aanpassen.

Wanneer je pijnkrampen krijgt in je rug met uitstraling naar je onderbuik, je lies en de zijkant van je buik, dan heb je kans dat je nierstenen hebt. Vaak is plassen ook pijnlijk, is er bloed in de urine en kan je misselijk zijn. Heb je deze symptomen dan kun je het beste zo snel mogelijk naar de dokter. Er zijn gelukkig verschillende methodes om je van je nierstenen af te helpen.

Een blaasontsteking kan ook pijn in onderbuik en onderrug veroorzaken. Verder heb je hierbij kans op misselijkheid en moet je misschien braken. Ook moet je vaak plassen. En dat is geen pretje, want het plassen kan pijnlijk zijn. Toch is het belangrijk om veel water te drinken om zo snel mogelijk van de infectie af te komen. Natuurlijk is het ook in dit geval raadzaam om naar de huisarts te gaan. Een antibioticakuur kan je er waarschijnlijk snel vanaf helpen en verdere ontsteking voorkomen.

Pijn in onderbuik en onderrug kan ook een mooie gebeurtenis aankondigen. Veel vrouwen krijgen hier namelijk last van wanneer ze zwanger zijn.

3 reacties op “Pijn in Onderbuik en Onderrug
 1. Nicole Voets schreef:

  Ik heb nu al 1 week pijn in mijn onderbuik en t loopt door naar mijn boven benen. Wat kan ik hieraan doen. Ik moet over 4 dagen ongesteld worden als ik niet zwanger ben. Heb namelijk nog geen test gedaan. Ik wacht eerst op mijn menstruatie voordat ik ga testen.

 2. cynthia schreef:

  nou ik hebl last van 3 maanden in me onderbuik en me onderrug.ik ga naar de dokter en ze kunnen niks vinden maar de pijn blijft.als ik om me buik lig en daarna op me rug doet het pijn in me onderbuik
  als ik in de auto zit dan heb ik pijn als ze stoppen of beginnen terijden of over een drempel heen gaan heb ik pijn ik kan me benen niet omhoog doen dan heb ik last van me onderbuik wat ken het dan zijn ik weet het niet meer help aub en al alles geprobeert en dokter ziekenhuis echt alles ik weet me geen raad meer
  gr cynthia

 3. Gerrit schreef:

  Ik heb al 6 weken last van mijn dikkedarm midden onder. Ook heb ik pijn in onderrug. Ben 51 jaar. Kan dit ook PDS zijn. De dr. heeft nog niets kunnen vinden.

Geef een reactie