Buikpijn na eten

Er zijn twee hoofdzaken te onderscheiden bij buikpijn na eten. Je kunt last van je buik krijgen omdat je te veel hebt gegeten of omdat je te vet hebt gegeten waardoor je krampen kunt krijgen en last van winderigheid. Ook brandend maagzuur komt veel voor na het eten. Je krijgt dan een pijn in je bovenbuik of achter het borstbeen. Het eindigt met een zurige smaak in je mond en je moet regelmatig boeren. Dat is de eerste oorzaak die op zich vrij onschuldig is. De tweede oorzaak is buikpijn na eten waarbij het gaat om terugkerende klachten.

Een veelvoorkomende klacht is pijn in de bovenbuik na het eten. Dit wordt veroorzaakt door slechte eetgewoonten, stress, roken en overgewicht. Komt deze klacht vaak terug, dan moet je gewoon gezonder gaan leven. Zuurremmers kunnen enige verlichting geven. Heb je buikpijn na eten en heb je een raar gevoel richting rug en borst of een misselijk gevoel, dan kan het zijn dat je galstenen hebt. Deze klachten kunnen tevoorschijn komen na het eten van bepaalde koolsoorten, chocolade, eieren en vet.

Een maagzweer kan ook ontstaan en dan krijg je flinke pijn in je onderbuik nadat je hebt gegeten. De klachten die je kunt krijgen zijn braken, misselijkheid en geen zin in eten.
Ook bepaalde medicijnen die vaak of langdurig worden ingenomen kunnen zorgen voor een maagzweer.

Buikpijn na eten

Buikpijn na eten kan verder ontstaan als je slecht op bepaalde voedselwaren reageert. In dit geval kun je een zogenaamde voedselintolerantie hebben. Vaak is de oorzaak niet aanwijsbaar maar soms is er een oorzaak aanwezig. Deze voedselintoleranties geven hoofdpijn, diarree, misselijkheid, zelfs overgeven en maagpijn.

Nog een mogelijk waarbij je pijn krijgt na het eten is door vernauwing van de bloedvaten van de darmen en maag. Dat uit zich door natuurlijk pijn na het eten maar ook door misselijkheid en diarree. Ook gewichtsverlies is mogelijk omdat je door de klacht minder gaat eten.

Wacht nooit te lang als je serieuze klachten hebt. Neem contact op met je huisarts en ga samen bekijken wat de mogelijkheden zijn om je klachten te behandelen.

Geef een reactie